Motion Patterns


Question #1: A change in the state of motion is evidence of
(A). a force.
(B). an applied force that is unbalanced.
(C). a force that has been worn out after an earlier application.
(D). any of these.

#1 Answer
Question #2: Considering the forces on the system of you and a bicycle as you pedal the bike at a constant velocity in a straight line
(A). the applied force you are exerting on the pedal is greater than other forces.
(B). all forces are in balance.
(C). the resisting forces of friction are greater than the applied forces.
(D). air and tire friction forces are less than the applied force.

#2 Answer
Question #3: The extent of resistance to a change of motion is determined by an object's
(A). weight.
(B). density.
(C). mass.
(D). any of these.

#3 Answer
Question #4: With all other factors equal, if you double the unbalanced force on an object of a given mass the acceleration will be
(A). doubled.
(B). increased fourfold.
(C). increased by one-half.
(D). increased by one-forth.

#4 Answer
Question #5: With all other factors equal, If you double the mass of an object while a constant unbalanced force is applied, the acceleration will be
(A). doubled.
(B). increased fourfold.
(C). one-half as much.
(D). one-fourth as much.

#5 Answer
Question #6: Which of the following is a unit that can be used for a measure of weight?
(A). kilogram
(B). newton
(C). kg x m/s
(D). none of these

#6 Answer
Question #7: Which of the following is a unit for a measure of resistance to a change of motion?
(A). lb
(B). kg
(C). N
(D). none of the above

#7 Answer
Question #8: The immediate source of the force that accelerates a car over a road comes from
(A). the engine.
(B). the tires.
(C). the road.
(D). all of these.

#8 Answer
Question #9: Doubling the distance between an orbiting satellite and the earth will result in what change in the gravitational attraction between the two?
(A). one-half as much
(B). one-fourth as much
(C). twice as much.
(D). four times as much.

#9 Answer
Question #10: If a ball swinging in a circle on a string is moved twice as fast the force on the string will be
(A). twice as great.
(B). four times as great.
(C). one-half as much.
(D). one-fourth as much.

#10 Answer
Question #11: What net force is needed to accelerate a 1.25 kg book 5.00 m/s2?
(A). 0.250 N
(B). 4.00 N
(C). 6.00 N
(D). 6.25 N

#11 Answer
Question #12: What net force does the road exert on a 70.0 kg bicycle and rider in order to give them an acceleration of 2.0 m/s2?
(A). none.
(B). 70.0 kg
(C). 140.0 kg
(D). 140.0 N

#12 Answer
Question #13: A 1500 kg car accelerates uniformly from 44.0 km/hr to 80.0 km/hr in 10.0 s. What was the net force exerted on the car?
(A). 113 N
(B). 150 N
(C). 1500 N
(D). 113,400 N

#13 Answer
Question #14: What is the weight of a 70.0 kg person?
(A). 70.0 kg
(B). 686 N
(C). 79.8 N
(D). 7.14 N

#14 Answer
Question #15: A 1,000.0 kg car at rest experiences a net force of 1,000.0 N for 10.0 s. What is the final speed of the car?
(A). 10.0 m/s
(B). 100.0 m/s
(C). 1.0 m/s
(D). 100,000 m/s

#15 Answer
Question #16: On Earth, an astronaut and equipment weigh 1960.0 N. While weightless in space, the astronaut fires a 100 N rocket backpack for 2.0 s. What is the resulting velocity of the astronaut and equipment?
(A). 0.5 m/s
(B). 1 m/s
(C). 2 m/s
(D). Weightless means this will not work.

#16 Answer